Ga naar hoofdinhoud

STOPFOP trial voorlopig geschorst vanwege Coronavirus

Het team van de nieuwe trial STOPFOP kondigde  eerder deze week aan te starten met werven, maar stelt dit nu uit. Vanwege de huidige situatie rondom de Corona-uitbraak hebben deelnemende ziekenhuizen besloten alle niet-acute zorg te schorsen om het virus te bestrijden.

Hoewel de studie nu volledige autorisatie in Nederland heeft verkregen, kunnen patiënten zich dus voorlopig niet aanmelden. Wanneer dit wel mogelijk zal zijn, is nog niet bekend. Het team is door de maatregelen niet in staat de trial uit te voeren en wil bovendien de kwetsbare FOP-patiënten niet blootstellen aan extra risico het virus op te lopen tijdens hun bezoek aan het ziekenhuis en het vervoer dat daarbij komt kijken.

Het doel van de STOPFOP-studie is om te zien of het onderzoeksgeneesmiddel AZD0530, ook bekend als Saracatinib, kan worden gebruikt om FOP te behandelen. Bij mensen met FOP is door een mutatie het eiwitkinase ALK2 overactief waardoor spieren en bindweefsels (bijvoorbeeld pezen) langzaam in bot veranderen. Wetenschappelijk onderzoek door het STOPFOP-team heeft aangetoond dat AZD0530 de activiteit van het pathogene ALK2-kinase blokkeert. Bij muizen met FOP werd door het gebruik van Saracatinib nieuwe botvorming geblokkeerd.

Het medicijn werd in eerste instantie ontwikkeld als een potentiële behandeling voor mensen met kanker. Het is getest op veiligheid en werkzaamheid bij mensen met kanker en bij gezonde vrijwilligers. Onderzoekers zijn hierdoor bekend zijn met de effecten en het veiligheidsprofiel van het medicijn. Het medicijn wordt oraal ingenomen, als een eenmaal daagse dosis.

Wanneer de situatie het weer toelaat, gaat de trial gaat op drie locaties draaien. Nederland bijt het spits af in het Amsterdam UMC. Binnenkort volgen Duitsland en Engeland. ,,Het was een bewuste keuze om in Nederland te starten. Het kost veel tijd om de autorisatie rond te krijgen’’, stelt hij. Dat werd ook duidelijk in aanloop tot de start in Nederland. ,,We hadden gehoopt al in januari te beginnen maar ook hier duurde het langer de autorisatie rond te krijgen dan we vooraf hadden gedacht’’, licht Bernard Smilde, coördinerend onderzoeker,  toe.

In eerste instantie zal de trial binnen Europa werven. ,,Waarschijnlijk zal er ook een aantal Nederlandse patiënten deelnemen, maar dat is pas zeker als de aanmelding rond is’’, stelt Smilde. Wie meer wil weten over de trial  kan informatie vinden op de site www.stopfop.com. ,,Via een contactformulier kan iedereen met zijn of haar vragen bij mij terecht.’’, besluit Smilde.

Back To Top