Ga naar hoofdinhoud

Grant voor IVY-project van R. de Ruiter

Stichting Vrienden van FOP kende in de zomer van 2022 de “Vrienden van FOP 2022 Grant” toe aan het IVY-onderzoeksproject van mw Dr. Marelise Eekhoff, principal investigator en Ruben de Ruiter, arts/onderzoeker van het Zeldzame Botziekten centrum, Amsterdam UMC, locatie VUmc.

IVY-trial staat voor Intradermaal Vacination FibrodYsplasia

Waarom deze studie? We weten nog heel weinig over de veiligheid en effectiviteit van (COVID) vaccinaties in FOP. En de verwachting is dat (Covid)vaccinatie een terugkerende noodzaak/vraagstuk zal zijn in FOP.

Bij mensen met FOP is er een grote voorkeur om niet in de spier te vaccineren aangezien vaccineren in de spier mogelijk voor een flare-up kan zorgen. De werkzaamheid van vaccineren niet in de spier maar in de vetlaag onder de huid of vlak onder de huid is nog onbekend.

Voor het vaccineren tegen covid-19 zijn op dit moment alleen intramusculaire vaccinaties beschikbaar. Door een onderzoeksgroep in Leiden is bij gezonde personen de afweerreactie vergeleken tussen intramusculair vaccineren (in de spier) en intradermaal vaccineren (in de opperhuid) vaccineren. De berichten hierover zijn positief – een officieel verslag volgt.

De IVY-studie zal zo spoedig mogelijk in 2023 starten met als het doel om zowel de werkzaamheid (afweerreactie) als veiligheid van intradermale covidvaccinatie te onderzoeken bij mensen met FOP.

Back To Top